Böcker

Fascination

Fascination

Författare:

”This book is the result of one man’s pure fascination for art, urban environments and beauty in the widest sense of the word. In shades of black, blue and brown, and in the spirit of Brassaї and Doisneau, he takes us on a photographic tour, an imaginative play of light and shadows, to some of the cities that he has come to love as a world traveler – Copenhagen, Paris, Berlin, Venice and Tokyo, to mention just a few.” – Quoted from the preface by Thomas Malm, professor of human ecology at Lund university.

Mer information →
Det gröna hjärtat

Det gröna hjärtat

Författare:

Det gröna hjärtat Bilder från Lunds universitets Botaniska trädgård

I denna rikt illustrerade och stora bok tas vi under sakkunnig ledning med på en promenad genom Lunds botaniska trädgårds underverk. Med Christer Lindbergs fotografier och Thomas Malms texter får vi lära känna fuktdrypande regnskogar, kryddoftande medelhavssnår och torra öknar.

Den vackraste platsen i lärdomsstaden Lund är »Botan« en botanisk trädgård med intressanta växter från jordens alla hörn. I denna praktfullt illustrerade bok tas vi under sakkunnig ledning med på en promenad genom fuktdrypande regnskogar, kryddoftande medelhavssnår och torra öknar, vi slår oss ned vid solspeglande näckrosdammar och beundrar träd som det växer tulpaner på allt inom murarna kring »Lunds gröna hjärta«.
Ord och bild för oss nära kottepalmer, blommande kaktusar, djävulsnässlor, skunkkallor, insektsätande växter och orkidéer i de mest häpnadsväckande former och färgkombinationer. Samtidigt som vi får veta mycket om växters anpassningar i olika miljöer träder färgstarka personer fram ur historien, inte minst den lundensiska. I växthus och rabatter möts botanik, kulturhistoria, äventyr och ett ständigt skiftande färgspel.
»Det gröna hjärtat« är ett fyrverkeri av fotokonst och berättarglädje en önskebok för alla som är intresserade av växter, trädgårdar och historia.

Mer information →
Samhället som tanke

Samhället som tanke

Författare:

Glimtvis har vårt släkte kunnat fånga kärnan: ”… vad livet är och var hitom tanken och bortom samhället: i det tankfulla betraktandet av en bergart som är vackrare än allt vi lyckats producera eller i förnimmelsen av en liljas doft som ger oss mer än alla visa böcker eller i den tålamodsmättade, lugna och ömsesidigt förlåtande blinkning man ibland i plötsligt samförstånd kan växla med en katt” (Claude Lévi-Strauss slutord i Spillror av paradiset).

Tanken, samhället, geologin, liljan och katten har alla sin plats i Christer Lindbergs framställning av Lévi-Strauss liv och vetenskapliga gärning. Han placerar Lévi-Strauss verk i skärningspunkten mellan den franska sociologin, företrädd av Emile Durkheim och Marcel Mauss, och den amerikanska kulturantropologin såsom den formades av Franz Boas.

Genom Christer Lindbergs tolkning och redogörelse för Lévi-Strauss samlade produktion leder ett spår bakåt till de stora filosoferna och viker av från samhällsvetenskapens huvudfåra i riktning mot konstens och estetikens värld. Resultatet blir ett collage där Montaigne och Rousseau tillsammans med Baudelaire, Breton och Ernst bildar ett antropologiskt ramverk av regnskogar, släktträd, myter och magi.

Boken har fått en fin recension i Svenska Dagbladet! Omnämns också i samband med Lévi-Strauss sorgliga frånfälle i Sydsvenskan.

Mer information →
Parisisk serenad

Parisisk serenad

Författare:

Paris – kärlekens stad. I denna fotobok visar Christer Lindberg ett hundratal (95 s/v och 5 tonade) stämningsbilder tagna mellan 1983 och 2008. Låt fotografierna tag dig med till parkerna och de berömda avenyerna, slå följe på vandringarna längs Seinen och kika in de vackra gamla passagerna. Minnen möter nutid i en fotografisk tradition som går tillbaka till Brassaï och Doisneau såväl som den eviga friden för Edith Piaf och Jim Morrison.

Pris: 250:- inkl. moms och porto

Beställ boken genom att skicka e-post till christer@indis.se

Mer information →
Nya antropologiska porträtt

Nya antropologiska porträtt

Författare:

I en samling biografiska essäer får vi på nytt möta kvinnorna och männen bakom de stora verken om mänskligheten, bland andra Franz Boas, Margaret Mead, Ruth Benedict, Bronislaw Malinowski, Marcel Mauss, Edmund Leach, Claude Lévi–Strauss, Pierre Bourdieu. Odyssén i tid och rum spänner över två sekel från Amazonas och Bali till universitetsvärlden i Oxford, New York och Paris. Nya antropologiska porträtt är en bok för grundutbildningen i kultur- och socialantropologi men bjuder också på spännande möten med sociologi, psykologi och religionsvetenskap, vilket gör den relevant för alla med intresse för de humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Mer information →
Andlig prakt
Parisiska ögonblick

Parisiska ögonblick

255kr
Författare:

Med Parisiska ögonblick samlar de Malmöbaserade fotograferna Möller och Lindberg, båda med Christer i förnamn, sina visuella intryck av den pulserande storstaden Paris. Det är en kärleksförklaring som odlats under lång tid och många resor - på var sitt håll och aldrig tillsammans, någon gång i arbetet men för det mesta som en avkopplande semester. Staden med sina caféer och restauranger, historiska platser, avenyer, gränder och passager, myllrande folkliv och kyssande par tycks aldrig upphöra att fascinera den tillfällige besökaren. Dessutom vet alla fotografer att ljuset är som bäst i Paris. Åtminstone om vi får tro på våra egna myter och drömmar med distans i både tid och rum.

Mer information →
The Kjersmeier-Man Ray Vision of African Art
New York’s Raven
Med fingret på avtryckaren

Med fingret på avtryckaren

Författare:

Fotografiets möjligheter till seende och deltagande är denna boks tema. Den vänder sig till fotoentusiaster och samhällsvetare och placerar sig såväl framför som bakom kameran. Bildmässigt gör den ett nedslag i Vilda västern med färgstarka personligheter som Billy the Kid, Buffalo Bill och Sitting Bull. Den behandlar skärningspunkterna mellan fakta och fiktion, dokumentation och konst, avbildning och gestaltning. Vidare utforskas tankar om kultur och deltagande, kamerans funktion som modernitetens samvete och själva tagandet och skapandet av en bild. Till sist skjutes det vilt från höften när antropologen och fotografen möts i ett gemensamt deltagande.

Mer information →
Antropologiska porträtt 1

Antropologiska porträtt 1

Författare:

Möt kvinnorna och männen bakom de stora verken om mänskligheten: Margaret Mead, James Frazer, Knud Rasmussen, Claude Lévi-Strauss m.fl. Antropologiska porträtt är en serie biografiska essäer om antropologer skrivna av antropologer – en odyssé i tid och rum som spänner över två sekel från Amazonas och Thule till Mloda Polskas Kraków och intelligentsians Paris. Antropologiska porträtt är en lättillgänglig framställning som riktar sig till alla med intresse för de humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Dess översikt och aktualisering av en rad teoretiska inriktningar inom socialantropologin gör dessutom Antropologiska porträtt till ett värdefullt komplement inom disciplinens grundutbildning.

Mer information →
I lönnlövets skugga

I lönnlövets skugga

Författare:

Våldsamma konflikter mellan landets ursprungsbefolkningar och myndigheterna har på senare tid skakat Kanada. Christer Lindberg ger här, med glimtar från indianbyar, förhandlingsbord, internatskolor och museer, en översikt av de kanadensiska indianerna och deras krav på erkännande, landrättigheter och självstyre. Social misär och fattigdom präglar det dagliga livet på indianreservaten och de som bor där plågas av kollektiva minnen av förtryck och förnedring, men det indianska "uppvaknandet" leder till ökad självkänsla och en renässans för hantverk, konst och religion.

Mer information →
Antropologiska porträtt 2

Antropologiska porträtt 2

Författare:

I en samling biografiska essäer får vi på nytt möta kvinnorna och männen bakom de stora verken om mänskligheten: Ruth Benedict, Gregory Bateson, Margaret Mead, Pierre Bourdieu m.fl. Odyssén i tid och rum spänner den här gången över fem sekel från Amazonas och Bali till universitetsvärlden i Paris. Varje porträtt har ambitionen att väva samman den skildrade antropologens(eller proto-antropologens) liv och verk.
Antropologiska porträtt 2 är liksom sin föregångare en populär framställning som riktar sig till alla med intresse för de humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Dess översikter och aktualisering av en rad teoretiska inriktningar inom socialantropologin gör dessutom boken till ett värdefullt komplement inom disciplinens grundutbildning.

Mer information →
Multiculturalism and nationhood in Canada

Multiculturalism and nationhood in Canada

Författare:

This study is an attempt to bring together three different perspectives on the question whether multiculturalism is a feasible option for a modern state containing several ethnic groups and cultures. The major part of this study is empirical, consisting of a case study of the relationship between multiculturalism and nationhood in Canada. The empirical part is divided in two, one written by anthropologist Christer Lindberg and focusing on Canadian Indians, the other by sociologist Svante Lundberg, discussing the impact of nationalism in Quebec on the political landscape of that province. In addition to these two empirial chapters, the study includes a critical analysis of multiculturalism as a normative principle, written by moral philosopher Per Bauhn.

Mer information →
Erland Nordenskiöld – En antropologisk biografi

Erland Nordenskiöld – En antropologisk biografi

Författare:

Baron Erland Nordenskiöld was born on July 19th, 1877. As a son of the great explorer Adolf Nordenskiöld he was predestined to follow the road of scientific pursuit. Moving from the field of the natural sciences to anthropology, Nordenskiöld took the chair as professor of "general and comparative ethnography" in the early 1920's. This position at the University of Gothenburg marked the beginning of modern anthropology in Sweden.

Mer information →
Erland Nordenskiöld: Ett indianlif

Erland Nordenskiöld: Ett indianlif

Författare:

Erland Nordenskiöld, son till den berömde Adolf Nordenskiöld, Nordostpassagens upptäckare, var liksom sin far forskningsresande, men hans blickar riktades mot sydligare områden. Han startade sin karriär som zoolog med en resa till Patagonien 1899. Under följande expeditioner till Argentina, Bolivia och Peru kom dock hans intresse att allt mer koncentreras till den indianska befolkningen – med den självpåtagna rollen som etnograf och arkeolog. Totalt gjorde han sex mycket spektakulära forskningsresor och kom att bli en av sin tids främsta experter på Sydamerikas indianer.

I Sverige gjorde Erland Nordenskiöld karriär som museiman i Göteborg där han specialiserade det etnografiska museets samlingar till Sydamerika. Museet var på 1920-talet ett av de ledande i världen på detta område. År 1924 blev han professor i antropologi vid Göteborgs högskola. Men mest känd och i det närmaste folkkär blev Erland Nordenskiöld för sina populärvetenskapliga böcker, Indianlif (1910), Indianer och Hvita (1911) och Forskningar och äventyr i Sydamerika 1913–14 (1915), som alla blivit klassiker. I dessa skildringar av forskningsresandets vedermödor blev han en av de första att avslöja de övergrepp som skedde mot den indianska befolkningen vid den här tiden.

Mer information →
Den gode och den onde vilden

Den gode och den onde vilden

Författare:

Antropologen Christer Lindberg skildrar i denna bok västerlandets framställningar av indianer alltsedan Columbus dagar och sätter in våra föreställningar om dem i ett historiskt sammanhang. De enkla stereotyperna av den gode och den onde vilden präglas inte bara av förakt och nedvärdering utan också av beundran, avund och rädsla. Lindberg diskuterar fängslande förhållandet mellan ”indianen” som negativ och positiv referensgrupp och den framväxande självbilden av västerlandet som världens civiliserade centrum. Ytterst är boken en studie i vem som haft makten att definiera det främmande under århundrandens lopp.

Mer information →
Schamanen

Schamanen

Författare:

Kurzbeschreibung
Dieses einzigartige, durchgehend illustrierte Kompendium schamanistischer Lebenswelten beleuchtet einen geheimnisvollen Komplex aus Glauben, Mythen und Ritualen, der in Europa und Asien, Nord- und Südamerika verbreitet ist. Dabei ist der Schamane ein Mittler zwischen der Welt der Menschen und der Welt der Geister. In ekstatischem Zustand verlässt der Schamane seinen Körper und unternimmt Reisen in die Unterwelt, den Himmel oder in Meerestiefen. Als Heiler sucht er die Seelen Erkrankter und bringt sie zurück, als Seelenführer begleitet er die Seelen der Verstorbenen ins Jenseits. Auch als Wahrsager, Leiter der Opferzeremonien und Sänger sind seine Tätigkeiten eng mit dem Alltag der Menschen verbunden.

Der Verlag über das Buch
Das einzigartige Standardwerk über die faszinierende Welt der Schamanen

Der Band NORD- UND SÜDAMERIKA bietet einen Überblick über die Weiterentwicklung der schamanistischen Vorstellungen aus Europa und Asien und spürt die zentralen Themen des amerikanischen Schamanentums auf: die Heilungstechniken, die Initiationsriten, den Gebrauch von Masken, die Bedeutung von Musik, heiligen Orten und halluzinogenen Pflanzen, die Riten der Reinigung und Heilung.

Mer information →
Marley – Lejonets frihetssång

Marley – Lejonets frihetssång

Författare:

Denna biografi om Bob Marley är berättelsen om en liten stor man. Boken riktar sig till den som vill veta mer om Marley och hans sånger och skildrar också det samhälle och den kultur som formade Marley och reggaemusiken.

Marleys dramatiska liv skildras mot bakgrund av det politiska och sociala våldet på Jamaica: hur han från att ha varit en ligist och slagskämpe i Kingston blev en symbol för kampen mot orättvisorna, de lidandes och fattigas röst i världen.

Bob Marley blev reggaemusikens superstjärna och väckelseprofet för rastafarianismen, en religiös rörelse som många velat avfärda som en bisarr lära om marijuana och dyrkan av den afrikanske despoten Haile Selassie I. Christer Lindberg visar att det grundläggande budskapet i musiken i stället är visioner om frihet, broderskap och solidaritet.

Vi får följa hur de stora sångerna växte fram — ”I Shot The Sheriff”, ”Get Up, Stand Up”, ”No Woman, No Cry” och alla de andra klassikerna. Christer Lindberg tar oss också med till de berömda konserterna på Roxy i Los Angeles, Madison Square Garden i New York — och Gröna Lund i Stockholm.

Mer information →
Sea of shells

Sea of shells

Författare:

Throughout history, the shapes and lustre of seashells have inspired many a poetic mind. Shells lend themselves remarkably well as metaphors for life, moods, and personalities. Some of us are open, others are closed like oysters. And if we can hear a sound that we imagine to be the sea, when we hold a shell to our ear, it is because of a structure in our internal ear named after the Greek word for spiral shell: the cochlea. The old Tahitians used to say that everything in this world has a shell. Perhaps they were right.

Mer information →